Camilla Hamids oemotståndliga julgodis

Salta nötter, söt choklad och knaprig kola – behöver vi säga mer? Camilla Hamids beroendeframkallande julgodis har allt och lite till!

julgodis

Sugen på något sött – och kanske lite salt också? Då är det här ett julgodis för dig! Låt oss se – kan du få det att räcka fram till jul?

Jordnötsbräck med mjölkchoklad

Du behöver:

(Ca 28 bitar)

  • 2 dl salta jordnötter (140 g) + ca ½ dl att garnera med (35 g)
  • 2 dl vispgrädde (200 g)
  • 2 dl ljus sirap (280 g)
  • 2 dl strösocker (180 g)
  • 2 tsk vaniljsocker (6 g)
  • 150 g mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka jordnötterna och håll mängderna separerade.
  3. Blanda grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull på hög värme. Koka upp, sänk till medelvärme och låt smeten koka till 145 grader, det tar 30–40 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner den större mängden jordnötter.
  5. Bred ut kolasmeten i ett tunt lager över bakplåtspappret. Låt stå i kylen för att stelna helt, det tar minst 1 timme.
  6. Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig bunke och placera över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då. Ta bort skålen från värmen och låt chokladen svalna och tjockna lite. Ringla den sedan över den hårda kolan och bred ut den tunt. Garnera med den mindre mängden jordnötter och låt därefter plåten stå i kylen i minst 30 minuter.
  7. Bryt eller skär bräcken i bitar och servera. Förvara i lufttät burk i kylen.
julgodis

Receptet på jordnötsbräck är hämtat från ”En sötare vinter” av Camilla Hamid (Polaris fakta, 2023).

Sugen på mer julgodis? Läs också: Så gör du lyxig fransk nougat


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar