Lyxa med ananaspaj – en smarrig exotisk efterrätt!

Sugen på ananas till efterrätt? Här är några viktiga fakta om ananas och recept på två goda ananaspajer!

Mums – supersmarrigt med ananaspaj!

Ananas är en frukt som är fullproppad med C-vitamin och vars söta smak passar perfekt i efterrätter. Tycker du att det är svårt att välja en ananas i matbutiken? Då ska du veta att färgen på skalet inte har något att göra med hur mogen den är. En grön ananas är inte omogen utan kan vara minst lika söt som sorter med annan färg på skalet. När man skördar ananas slutar den att mogna, så det lönar sig inte att låta den ligga framme ett tag för att den ska bli sötare. 

Skära ananas

När du ska skära upp din ananas är det enklast att först skära bort botten och toppen. Sedan skär du bort skalet och delar den för att ta bort med träiga stocken som sitter i mitten.

Här tipsar vi om två recept på ananaspaj, en med crème fraîche, och en med marängtäcke, från två kända svenska matbloggare och kokboksförfattare!

Recept – Ananaspaj med crème fraîche

Du behöver (för 4–6 personer, en form på 27 cm Ø):

Pajdeg:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver 

Fyllning:

  • 3 små burkar krossad ananas (à 140 g avrunnen vikt)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Till servering:

  • Vaniljsås 

Så här gör du:  

1. Rör ihop smör med strösocker, vetemjöl och bakpulver. Platta ut degen i pajformen.
2. Slå av lagen från den krossade ananasen. Blanda ananasen med crème fraîche, ägg, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen i pajen och grädda i 175°C på över- och undervärme i 40 minuter. Servera med vaniljsås.

Recept från Landleyskok.se

Läs också: Leila Lindholms nyttiga fruit pops

Recept – Ananas- och marängpaj

Du behöver (för en paj):

Pajskal:

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1/4 dl kallt vatten
  • 1 msk strösocker

Fyllning: 

  • 1 hel ananas
  • 1 äpple
  • 1/2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
  • 1 msk smör

Maräng: 

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du: 

  1. Börja med pajskalet. Knåda ihop alla ingredienser med händerna och tryck ut i en rund pajform modell mindre (vill man ha en större och följaktligen plattare paj bör man göra dubbelsats av pajskalsdegen). 
  2. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C. 
  3. Skala och skär ananasen och äpplet i bitar. Lägg i kastrull med vattnet och koka under cirka tio minuter. När frukten är mjuk – mosa den ordentligt med potatismosare eller visp. Häll ner i en tätmaskig sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt tills bara “torrt” mos är kvar. 
  4. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsmjöl, vaniljstångens frön och sockret. Värm tills det småkokar och vispa under tiden. Vispa ner äggulorna än i taget och fortsätt att sjuda under vispning tills det blir en tjock kräm. Ta från värmen och rör ner smöret och därefter ananasmoset. 
  5. Fyll pajskalet med ananaskrämen.
  6. Vispa äggvitorna med elvisp till ett halvfast, vitt skum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner sockret, lite i taget. Bred försiktigt marängen över kakan och forma små toppar med en spatel eller smörkniv. 
  7. Grädda pajen i 175°C i cirka 12 minuter. Låt pajen sätta sig ordentligt innan den skärs upp.

Recept från Sötasaker.se

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar