Vallmosnurror med vaniljfyllning
Du behöver:
Till 24 bullar
Vetedeg
12 g jäst
360 g kall mjölk, 3 %
700 g vetemjöl
120 g strö- eller rårörsocker
8 g finnkornigt oraffinerat havssalt
12 g grovmalen kardemumma
110 g rumstempererat smör
50 g ägg (ca 1 st)
Fyllning
175 g rumstempererat smör
105 g florsocker
15 g vaniljsocker, se s. 215
7 g malen kardemumma
45 g vallmofrö + lite extra att strö över bullarna
zest från 1⁄2 citron
Sockerlag
50 g vatten
135 g strö- eller rårörsocker
50 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)
Gör så här:
1. Koka upp alla ingredienser till sockerlagen. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Ställ åt sidan.
3. Lös upp jästen i kall mjölk. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och tillsä degvätskan. Rör i ägget och arbeta samman till en deg. Du behöver inte knåda degen utan det viktiga är att alla ingredienserna blandas.
Låt degen vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
4. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i minst 2 timmar eller tills degen är helt kall.
5. Kavla ut degen till en cirka 5 mm tjock rektangel och bred på ett lager fyllning. Rulla ihop degen till en rulle och skär i 24 skivor. Doppa varje skiva i vallmofrön och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.
Alternativ ett – jäsning över natten: Låt bullarna vila på en plåt i kylen tills du går och lägger dig. Låt sedan jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten över natten. Håll ugnsluckan stängd under tiden.
Alternativ två – jäsning över dagen: Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek. Håll ugnsluckan stängd under tiden.
7. Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen. Värm ugnen till 225 grader med varmluftsfunktion.
8. Grädda bullarna i 7–9 minuter eller tills de har en gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och pensla genast med sockerlagen. Låt svalna på plåten.
Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:
Syrensaft
Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster
Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen.