Zeinas saffransbullar
ca 24 stora saffransbullar
Du behöver:
Deg:
- 4 dl mjölk, 3 %
- 4 kuvert saffran (totalt 2 g)
- 50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
- 2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 250 g kesella, 10 % (kan ersättas med kvarg, 7 % eller 10 %, alternativt 50 g smör. Om du använder smör ska mjölmängden minskas lite.)
- 150 g rumsvarmt smör
- cirka 14 dl vetemjöl
Fyllning:
- 4 dl mjölk, 3 %
- 10 msk snabbmarsanpulver för kall mjölk
- Pensling/garnering:
- 1 lätt uppvispat ägg
- ca 25 g smält smör
- strösocker
Läs också: Godaste julfikat! Saffransbollar
Så här gör du:
1. Värm mjölk och saffran till knappt 37 grader och häll ner i en bunke, gärna till en köksmaskin. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt socker, salt, kesella och smöret i bitar. Häll i hälften av mjölet och arbeta ihop till en deg. Knåda degen väl, cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt så lång tid för hand, och tillsätt mjöl i omgångar tills du har en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
3. Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en skål och låt stå i kylen tills den har stelnat, det tar cirka 10 minuter.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i cirka 24 bitar och forma till bollar. Täck med bakduk medan du bakar ut bullarna. Kavla ut en degbit till en rektangel, cirka 15 x 10 cm. Skär cirka 10 korta remsor längs långsidan (se till så att det finns plats kvar att spritsa på vaniljkräm). Degrektangeln ska nu likna en kam.
5. Spritsa vaniljkräm längs den oskurna kanten, rulla ihop från långsidan och rulla sedan ihop rullen så att du får en ”blomma”. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa proceduren med resten av degen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna på plåten. Pensla sedan bullarnas ovansida med smält smör och doppa dem i socker.
Tips! Spana in hur Zeina formar bullarna på hennes Youtubekanal.

Läs också: Ljuvligt god saffranskola