Renoveringsresan – Bastuprojektet är klart!

Äntligen! Bastun är klar hos familjen Roswall/Ekander. Se alla fina efterbilder här. 

Det kom en bil lastad med virke! Vissa ligger på stranden på semestern, andra bygger bastu. Vi tillhör den sistnämnda skaran och NU ÄR DEN KLAR! Det som tagit lite tid är att vänta in vår bastu-byggar-expert då duktiga hantverkare är ett uppbokat släkte.

Nu är den klar och det är inte bara en bastu, det är ett helt nytt ”sällskapsrum” där hela familjen älskar att ta igen sig efter en dag utomhus, eller fräscha upp sig inför söndagsmiddagen. Så här såg det ut för några månader sedan:

Och så här ser det ut nu:

Tvättstuga till vänster och bastun till höger. Ni får version 1.0, jag har inte hunnit styla och piffa än men källaren känns verkligen otroligt genomtänkt och fräsch att gå ner i nu!

Viktigt att tänka bra materialval. Vi har värmebehandlad asp på lavorna och icke värmebehandlad asp på panelen. På så sätt höll vi nere kostnaden då den värmebehandlade är dyr. Blev levande med olika kulörer på trät tycker jag.

Alltid trevligt att kunna titta ut genom ett fönster!

Vårt aggregat från Tylö har ett specialskydd som gör att det inte blir varmt utanpå. Dröm-detalj för mig som annars är livrädd för att Sophie och Lukas ska gå för nära och bränna sig. Det här var en utav de detaljer vi fick bra hjälp med av Fredells experter.

Läs även: Renoveringsresan – bastudrömmar

Materialval är A och O och vår eminente bastu-snickare har också jobbat mycket med detaljer i trä.

Missa inte: 14 frågor om att bygga bastu

Materialval är A och O och vår eminente bastu-snickare har också jobbat mycket med detaljer i trä.

 

Våra viktigaste råd när du ska bygga bastu:

  • Placering: Vanligast är vid badrummet på ovanvåningen eller i källaren. Själv föredrar jag källaren om man kan då det är varmt länge även efter att man bastat. Finns det möjlighet att placera bastun så att den får ett fönster gör det! Är en riktig bastuhöjare att sitta och titta ut samt fint att få in ljus. Vi ville ha en dusch nära, har även en utedusch utanför dörren i trädgården!
  • Fönster igen: Undvik känslan av instängdhet med att ha fönsterpartier – vi har fönster ut mot trädgården samt även ett mindre fönster i väggen bredvid dörren, in mot rummet. Mycket trevligt!
  • Inte för mycket glas: Jag såg framför mig ett stort glasparti ut mot källaren men där stötte jag på patrull så där är nu bara glasdörren samt ett mindre fönster. Varför? Ett för att det inte hade gått att luta sig mot glasväggen och två för att det tar längre tid att värma upp en bastu med mycket glaspartier. Värt att tänka på! Vill vill få bastun varm snabbt handlar det om bastuns storlek och om att inte ha så mycket glas.
  • Materialval: Alltid viktigt att välja med omsorg. Absolut, det skiljer i pris men man behöver inte ”gödsla” med det mest exklusiva, går utmärkt att blanda. Vi har värmebehandlad asp på själva lavarna (dyrt) och icke värmebehandlad på panelen. Jag tycker bara det blev levande med två olika kulörer på trät.
  • Isolering och luft: Luftspalt viktigt att tänka på och även hur luften inne i själva bastun ska cirkulera.
  • Tag hjälp! Gör det inte själv, en bastu ska leva och användas i många, många år så gör den ordentligt. Vi fick bra planerings- och ritningshjälp av Fredells där vi också har beställt och köpt allt till bastun. Ovärderligt om ni frågar mig.

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar