Renoveringsresan – Bastuprojektet är klart!

Äntligen! Bastun är klar hos familjen Roswall/Ekander. Se alla fina efterbilder här. 

Det kom en bil lastad med virke! Vissa ligger på stranden på semestern, andra bygger bastu. Vi tillhör den sistnämnda skaran och NU ÄR DEN KLAR! Det som tagit lite tid är att vänta in vår bastu-byggar-expert då duktiga hantverkare är ett uppbokat släkte.

Nu är den klar och det är inte bara en bastu, det är ett helt nytt ”sällskapsrum” där hela familjen älskar att ta igen sig efter en dag utomhus, eller fräscha upp sig inför söndagsmiddagen. Så här såg det ut för några månader sedan:

Och så här ser det ut nu:

Tvättstuga till vänster och bastun till höger. Ni får version 1.0, jag har inte hunnit styla och piffa än men källaren känns verkligen otroligt genomtänkt och fräsch att gå ner i nu!

Viktigt att tänka bra materialval. Vi har värmebehandlad asp på lavorna och icke värmebehandlad asp på panelen. På så sätt höll vi nere kostnaden då den värmebehandlade är dyr. Blev levande med olika kulörer på trät tycker jag.

Alltid trevligt att kunna titta ut genom ett fönster!

Vårt aggregat från Tylö har ett specialskydd som gör att det inte blir varmt utanpå. Dröm-detalj för mig som annars är livrädd för att Sophie och Lukas ska gå för nära och bränna sig. Det här var en utav de detaljer vi fick bra hjälp med av Fredells experter.

Läs även: Renoveringsresan – bastudrömmar

Materialval är A och O och vår eminente bastu-snickare har också jobbat mycket med detaljer i trä.

Missa inte: 14 frågor om att bygga bastu

Materialval är A och O och vår eminente bastu-snickare har också jobbat mycket med detaljer i trä.

 

Våra viktigaste råd när du ska bygga bastu:

  • Placering: Vanligast är vid badrummet på ovanvåningen eller i källaren. Själv föredrar jag källaren om man kan då det är varmt länge även efter att man bastat. Finns det möjlighet att placera bastun så att den får ett fönster gör det! Är en riktig bastuhöjare att sitta och titta ut samt fint att få in ljus. Vi ville ha en dusch nära, har även en utedusch utanför dörren i trädgården!
  • Fönster igen: Undvik känslan av instängdhet med att ha fönsterpartier – vi har fönster ut mot trädgården samt även ett mindre fönster i väggen bredvid dörren, in mot rummet. Mycket trevligt!
  • Inte för mycket glas: Jag såg framför mig ett stort glasparti ut mot källaren men där stötte jag på patrull så där är nu bara glasdörren samt ett mindre fönster. Varför? Ett för att det inte hade gått att luta sig mot glasväggen och två för att det tar längre tid att värma upp en bastu med mycket glaspartier. Värt att tänka på! Vill vill få bastun varm snabbt handlar det om bastuns storlek och om att inte ha så mycket glas.
  • Materialval: Alltid viktigt att välja med omsorg. Absolut, det skiljer i pris men man behöver inte ”gödsla” med det mest exklusiva, går utmärkt att blanda. Vi har värmebehandlad asp på själva lavarna (dyrt) och icke värmebehandlad på panelen. Jag tycker bara det blev levande med två olika kulörer på trät.
  • Isolering och luft: Luftspalt viktigt att tänka på och även hur luften inne i själva bastun ska cirkulera.
  • Tag hjälp! Gör det inte själv, en bastu ska leva och användas i många, många år så gör den ordentligt. Vi fick bra planerings- och ritningshjälp av Fredells där vi också har beställt och köpt allt till bastun. Ovärderligt om ni frågar mig.

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar