Dags för middag? Fiskpinnar, potatis och en kall dillsås är en favoriträtt i mångas hem. Här är ett enkelt och smarrigt recept på en kall dillsås. Här har vi även ett enkelt recept på hemmagjorda fiskpinnar!
Läs också: Gudomlig gräddsås – så gör mästaren!
Recept på kall och syrlig dillsås
(4 portioner)
Du behöver:
- 3 dl gräddfil
- 1 dl majonnäs
- 1 kruka dill
- Salt
- Svartpeppar
- Skal och saft av ½ citron
Gör så här:
- Börja med att skära dillen fint. Tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint.
- Blanda sedan ihop majonnäs, gräddfil, dill och citronskal i en skål.
- Avsluta med att smaksätta såsen med salt, peppar och några droppar citronsaft.
- Klart!
Godaste dillsåsen – här är tre tips!
Såsen blir extra god om du blandar i cirka 1 dl hackad bostongurka och en nypa socker. Addera gärna lite extra citronsaft om du tycker om riktigt syrliga såser. Mums!
Odla egen dill – här är knepen
Använd gärna dill som du odlat själv till din kalla dillsås. Hemodlad dill förhöjer smaken på såsen till något riktigt extra, vi lovar!
Enligt trädgårdsbutiken Plantagen är dill tyvärr en rätt svårodlad ört, som behöver stå på en skyddad plats mot sjukdomar och skadedjur. Men det är en ört väl värd att testa att odla, om du får till det kan det bli riktigt bra!
Testa dessa knep för att lyckas med din odling:
- Dill trivs i grönsaksjord.
- Dill tål inte torka! Men inte heller för blöt jord. Håll jorden fuktig hela tiden med andra ord.
- Dill behöver gödsel. Använd gärna kogödsel.
Här är våra godaste fiskrecept
Sugen på att laga något med fisk? Här har vi samlat våra allra smarrigaste fiskrecept.
Fiskgryta med saffran, torsk och lax